Samtaleprosess
Min hverdag preges av foreldre som har skapt et liv, og som har hatt sterke følelser for hverandre, bruker all sin energi på å svekke den andre, både som menneske og som omsorgsgiver. Det er egentlig bare trist. Hvor ble det av å gjøre den andre god, fremsnakke og vise forståelse for den andres svakheter? Hvor ble det av den gode samtalen, hvor uenigheter og konflikter finner sine løsninger? Hvor ble det av dialogen, den fornuftige ordvekslingen, nye perspektiver og hvor endring av forståelse gir ny forståelse for felles plattform for vekst, forsoning og enighet.
I barnelovsakene med tvist om fast bosted og samvær er målet først og fremst å finne de beste løsninger for barna, og verdien av gode samtaler kan aldri undervurderes. Å skape forståelse og forsoning er selve fundamentet for samarbeid og løsninger. Ved konflikter som har med barn å gjøre er følelser involvert, noe som dessverre kan kaste skygger over de gode løsninger.
Ved samlivsbrudd skal alltid samtaler på familievernkontoret finne sted. Heldigvis finner de fleste gode løsninger gjennom samtaler og mekling på familievernkontoret.
Blir ikke foreldrene enige om en bosted- eller samværsløsning er domstolene stedet for avklaring og fastsetting av bosted og samværsløsning. Domstolene har også en ordning for samtaler, saksforberedende møter, hvor fokus er på forsoning og løsninger. Ofte engasjerer retten en psykolog som rådgiver for retten i forkant av det saksforberedende møte. De fleste foreldre kommer frem til
ordninger gjennom de saksforberedende møter, slik at en unngår en opprivende rettssak i etterkant.
Som barnerettsadvokat med over 30 års erfaring og spesialkompetanse innen forhandlinger tilbyr jeg også å bistå begge foreldrene for å finne de beste løsninger. I den forbindelse møter jeg foreldrene, samlet og/eller hver for seg, og blir enige om en plan for samtalene. Målet er å komme frem til en løsning på enkleste måte gjennom en samtaleprosess med tanke på forsoning og løsninger.